Boilies
Boilies, het aas dat onder sportvissers misschien wel het meeste discussie oplevert. Elke karpervisser heeft zijn eigen favoriete boilie, boilieformaat en boiliesmaak en zweert daarbij. Boilies zijn dan ook in enkele tientallen jaren vanuit het niets doorgegroeid tot hét nummer één karperaas voor karpervissers in Europa. Deze ‘deegballetjes’ zijn ideaal geschikt voor het vissen op karper door het vermogen om lang aan de onderlijn op de hair te blijven zitten. Waar vroegere aassoorten vaak ververst moesten worden of zo zacht waren dat ze van de haak af vielen na verloop van tijd, kun je met één boilie dagenlang vissen! Een echte uitkomst voor veel karpervissers en de komst van de boilie zorgde dan ook voor een hoop ontwikkelingen – en nog belangrijker: geweldige vangsten - in de karperwereld.
Boilies kopen
Het is niet gek als je door de bomen het bos niet meer ziet als je boilies wilt gaan kopen. De keuze is echt reuze. Boilies worden allereerst in verschillende maten gemaakt, vaak vanaf ongeveer 8mm doorsnee tot wel 30mm doorsnee. De meest gebruikte maat boilies is 15 of 20mm. Naast deze ronde balletjes heb je ook de dumbell variant. Deze ‘boilie’ heeft de vorm van een kussentje en wijkt zo dus af van wat de vis al kent. In sommige gevallen kan zo’n apart model dressuur doorbreken.
De keuze qua smaak is al helemaal enorm op het gebied van boilies. Elke smaak die je maar kunt bedenken is al eens verwerkt in een boilie. Over het algemeen kun je de boiliesmaken in drie categorieën opdelen: Zoet, vis en kruidig. De beste smaak? Daar is nogal wat discussie over!